Owh Dydiana

Tuesday, 25 March 2014

Cara Ke Pulau Perhentian! How to get to Pulau Perhentian?

Tidak tahu bagaimana untuk ke Pulau Perhentian?



Boat from Kuala Besut to Perhentian Island take about 1/2 hour journey by fast boat and 1 1/2 hour by slow boat. Please click here for futher detail about boat to Perhentian Island. 

you don't have to worry about miss the boat because there are many guest house or hotel around Kuala Besut. Car parking facilities are available at RM7/day on Kuala Besut.
From Kota Bharu Town / Airport
~
Drive to Pasir Puteh > Kuala Besut Jetty
~
From Kota Bharu Town you can get direct bus (Transnasional) to Kuala Besut, but please tell to the driver that you want to stop at Kuala Besut jetty because some time they will stop you at Tok Bali or some time they drop you at Kuala Besut bridge only. But from Kuala Besut bridge you can walk to the jetty (10 minutes)
~
From Kota Bharu Airport there are a few counter selling boat services, but make sure that you look for boat and taxi service to Kuala Besut jetty (the main jetty to Perhentian Island). Airport taxi to Kuala Besut jetty at RM78/car/way. By mini van at RM35/adult/way and by Limo at RM180/car/way.
From Singapore...
~
Drive to Johor Bharu > Segamat > Kuantan > Kuala Terengganu > Jerteh > Kuala Besut
~Take bus from Singapore (at The Plaza on Beach Road) to Jerteh bus stand and get taxi to Kuala Besut jetty
~Get direct flight (Airasia) from Singapore to Kota Bharu airport and get taxi to Kuala Besut jetty
~Take train to Tanah Merah train station and get taxi to Kuala Besut jetty
From K.Lumpur....
~Drive through Karak Highway > Raub > Gua Musang > Kuala Krai > Jerteh > K. Besut
~
Drive through Karak Highway > Kuantan > Kuala Terengganu > Jerteh > Kuala Besut
~Take bus from Terminal Bersepadu Selatan bus stand and stop at Kuala besut jetty or Jarteh bus stand
- Mahligai express - +603-40428533
- Mutiara express - +603-40433655
- Transnasional - +603-40438984
~Train from K.L Sentral to Tanah Merah train station
~Flight from Subang airport to Kota bharu airport (Malindo and Firefly )
~Flight from KLIA to Kota Bharu airport ( MAS and Airasia )
From Penang / Kedah...
~Drive to Grik > Tanah Merah > Jerteh > Kuala Besut
~From Penang can get flight (Malindo and Firefly ) to Kota Bharu airport and get taxi to Kuala Besut jetty
~Get mini van direct from Georgetown to Kuala Besut jetty
~Take bus to Kuala Besut jetty or Jerteh bus stand
Thai Border (Rantau Panjang)
~Drive through Pasir Mas > Pasir Puteh > Kuala Besut
~Take bus to Kota Bharu > Pasir Puteh > Kuala Besut
~Get taxi direct to Kuala Besut jetty
From Taman Negara...
~Drive through Gua Musang > Kuala Krai > Jerteh > Kuala Besut
~Take mini van direct to the jetty
From Cameron Highland..
~Drive through Gua Musang > Kuala Krai > Jerteh > Kuala Besut
~Take mini van direct to the jetty
From Cerating & Kuantan...
~Drive to Dungun > Kuala Terengganu > Jerteh > Kuala Besut
~Get bus to Jerteh (20 minutes)and take taxi to Kuala Besut
From Melaka
~Drive to Karak Highway > Kuantan > Kuala Terengganu > Kuala Besut
~You can get flight (Malindo) to Kota bharu airport and get taxi (1 hour) to Kuala Besut jetty
From Kota Kinabalu or Kuching
~Get direct flight (Airasia ) to Kota bharu airport and get taxi (1 hour) to Kuala Besut jetty
From Medan (Indonesia)
~Get Direct flight (Sriwijaya Air) from Medan (Kualanamu airport) to Kuala Terengganu airport and get taxi (1 1/2 hour) to Kuala Besut jetty


Or tak if tak brapa clear....Jangan risauuuu..kami boleh bantu anda dengan beberapa cara..ok letsss...

1. By Car (Dengan Kereta) if dari KL trus masuk ikut Highway Karak yang menuju ke Genting Highland tu..hahhhh terusssss je..budget lebih kurang tol pergi balik RM70 mcmtu la...if nak balik slalu ikut Gua Musang dekat sikit..boleh singgah Cameron Highland..wowwww 2 dalam 1 pakej percutian kan?..curlasss you ollssss...perjalan mengambil masa lebih kurang 9 jam untuk pergi..tp kot ada menyinggah ke tandas ke tido kejap ke apeke pepandailah budget sdn masa tu..

2.Kapal terbang (AIRPLANES), adalah disaraknkan untuk anda membeli tiket ke Lapangan Terbang Kota Bharu.  Ini kerana lapangan terbang Kota Bharu merupakan lapangan terbang yang terdekat dengan Kuala Besut.  Ia hanya mengambil masa selama 45 minit untuk sampai ke Jeti Kuala Besut berbanding lapangan terbang Kuala Terengganu yang memakan masa selama 1 jam setengah hingga 2 jam untuk ke Jeti Kuala Besut.Makesure timing flight anda betul..sila beli ticket flight paling awal pagi..dan ticket balik adalah disebelah petang atau malam..ini bagi mengelakkan TERLEPAS BOAT pagi hari anda datang..dan terlepas checkin pada waktu nak balik..boat kami untuk ke Pulau perhentian adalah pada jam 9am, 11am, 12, 1, 2 pm, 3pm, dan last skali 4pm...boat balik ke Besut pula jam 8am, 9am, 11am 12tghari,2pm dan 4pm SAHAJA..jd budget masa anda dengan BIJAK :)

3.Bas ekspress, anda boleh membeli tiket ke Kuala Besut, ini kerana hentian bas Kuala Besut terletak berhampiran dengan jeti Kuala Besut untuk ke Pulau Perhentian. Anda boleh membeli tiket secara online di eticketing.my    Jadi tidak perlu untuk anda bersesak untuk ke Hentian Putra ( PWTC ) untuk mendapatkan tiket bas. Sila pastikan anda membeli ticket terakhir sehari sebelum travel date anda,contoh :
checkin date 19 September 2014, sila dapatkan ticket bas yang terakhir bertolak iaitu pada 18 September 2014 (MALAM). Ini kerana tempoh perjalanan dari KL ke Besut adalah lebih kurang 8-9jam..dan anda akan sampai di Jetty Besut pada Subuh 19 September tersebut..jgn risau sampai subuh tu..byk kedai makan dah buka..boleh isi perut dulu..tp jgn sambung tido kat jetty plak lepas tido sudahla ye...hehehe..and pastikan anda beli ticket bus sebulan awal bg mengelakkan kehabisan ticket!








3 comments:

  1. thank for the info :)

    ReplyDelete
  2. pakej mancing gn tmpt tido je ada tak?lau ada brapa kos? time mancing? tq..

    ReplyDelete
  3. salam,jarak jeti kuala besut n terminal bas kuala besut dekat je ke???just jln kaki or kne naik teksi??

    ReplyDelete