Owh Dydiana

Monday, 30 June 2014

Gulai Lemak Cili Padi Sotong Rebung

assalammualaikum dear readers...

ok tengok tajuk cam dah pelik-pelik je kan..hahaha..saya sendiri pun pelik....yerla rasanya xpernah dibuat orang kawinkan sotong dengan rebung jadi gulai...slalu daging
salai ke...perut ke...kalini hah amek...sotong rebung..hentamla..janji sedap boleh dibaham....
meh nak share kan resepi sket...

paling simple..paling senang...5 minit siap..

Gulai Lemak cili padi Sotong campur rebung

- Sotong 4ekor (size sederhana)
- Santan 1 cawan (saya buh 1 1/2 cawan sebab suka pekat-pekat hehe)
- Cili Padi Kampung ikut tahap kepedasan anda tahan..(bandar pun boleh cuma xbrapa pedas n rasa kurang kick la)
- Rebung
- serai sebatang (tumbuk)
- Kunyit hidup (sebesar ibu jari)
- asam keping (setengah ibu jari - jgn byk kang masam..tujuan ltk utk hilangkan hanyir sotong)
- garam

cara-cara
1.Siang dan basuh sotong/rebung..potong kecil (xnak potong pon boleh)
2. kunyit yg dibuang kulit, cilipadi, santan - masukkan dalam blender and blend..(nak lebih sedap tumbuk cilipadi dgn kunyit dan sedikit garam kasar)
3. masukkan bahan yg dah diblender tu dlm periuk..masukkan serai,asam keping dan rebung..ltk pada api dapur yg kecil (supaya xpecah santan nnt xsedap!)
4. agak mendidih sket gulai tu masukkan sotong yg dah di tos airnya..then kacau selalu..supaya xpecah minyak...
5. agak-agak sotong dah melengkung masak tu boleh tutup api dan taburkan garam secukup rasa..
SIAP! :D
tu yg belah kiri skali tu gulai sotong rebung saya! pekat likat melekat! hahahaha :D selamat mencuba!!

Saturday, 28 June 2014

Promotion Hari Raya Perhentian Kecil Pakej Budget 2014

assalammualaikum my dear readers..

belum masuk bulan puasa lagi tapi we olls DyOne Travel Services dah kasi UP dulu promotions!
bukan apa...xtually sempena hari raya 2014 ni chalet chalet kami dah almost fully bu=ooked...ramai gila nak pergi time raya..terutamanya keluarga...bila sebut keluarga dah tentu bukan 2org je yer...most of the family is like 20ax..30pax habaq ang...bukan sikit sikit...tp chalet yg kami ada tidak banyak...jadi bagi mengelakkan anda anda membazir credit call sana sini mencari chalet yg kosong ada baiknya korang call ktrg at 011-14345771/72...atau nak lebih jimat WhatsApp je senang..0142233392 untuk booking..tp kene tanya dulu..bagi kami DATE dan BRAPA ORANG nak pergi tu...senang ktrg terus check...kalau ada KEKOSONGAN baru korang tanya HARGA pulak...kan ke senang mcmtu?...tanya harga segala bagai...itu itu kedebak kedebuk skali bila dah suka dengan servis dan pakej yang kami tawarkan...bagi date je kecewaaaa sebab chalet penuh..PENAT kan?.. :) so demi mengelakkan hati anda berduka lara...baik anda anta WA gaya bunyi gini... "HI SAYA NAK PERGI PERHENTIAN PADA TARIKH XX DAN SERAMAI XX ORANG" haaaa senang je kan kan?...

so apa lagi tunggu?..takkan nak tunggu chalet semua dah penuh baru nak booking..memang melepaslaaaa....
oh lagi satu nak bgtau...Perhentian Island ni pantai timur..jadi tidak terlepas dari MONSUN...cuma tinggal beberapa bulan je lagi untuk korang plan bercuti ke Perhentian Island...ini kerana Pulau Perhentian akan TUTUP pada bulan OCTOBER hingga FEBRUARY....memang kami tidak mengambil client...

Monsun tu apa??ok monsun tu musim hujan..angin kencang..ombak besar...jadi tak ada sesiapa pun brani bawak boat meredah lautan yg bergelora tu ya....

Kami akan buka semula pada RAYA CINA tahun 2015 nanti...insyaallah...

so apelagiiii tungguuuuuu...hubungi ktrg laju laju sepantas kilat untuk booking!










011-14345771 Dhea
011-14345772 One
0142233392 (WhatsApps)