Owh Dydiana

Wednesday, 28 October 2015

Tips Majlis Perkahwinan / Benda Wajib Tahu untuk Majlis Perkahwinan

Assalammualaikum my dear readers...

aihhh lama betul tak update blog...asyik update promosi pakej pulau perhentian je..jenuh jugak...blog ni dah patut tuka nama...bukan dydiana12....tp pulauperhentiandydianapunya... T_T

okla harini kita nak menulis la sikit banyak dalam ni...lately banyak betul org kawin..xtually mmg dulu pun org ramai je kawin...tp masa tu mana byk kawan-kawan yg kawin sebab masa tu MUDA remaja...skang masih MUDA REMAJA lagi...kohkohkoh..... jadi bykla cuci mata nengok majlis kawin kawan-kawan....alkisah sebenarnya adalah mengisi penuh tong perut!well gemuk dan dy dipisah tiada...... T_T maka adalah yg mata ni nengok ada yg tak kena...ada yang kena...ada yang kena gelak..eish eish eish...tu abam bulu yg suka gelakkan..iolls tak gelak..iolls baik je...pecaya?sila... :D

ok disebabkan ada perkahwinan yg bertemakan mcm mcm termasuklah kelakar...meh kita nak share sikit tips nak arrange Majlis kawin...meriah yet SIMPLE!ni cite based on pengalaman yg dah jadi wedding planner berkali-kali untuk kawan-kawan,saudara mara, adik bradik, sepupu sepapat dan sebagainya...ada yg dapat upah dan ada yg percuma kudrat empat kerat!ikhlas pecayalah......

before start all this main kawin-kawin...makesure majlis bisik merisik tunang bertunang dah settle...sebab this tips is only for main kawin-kawin...

ok everything ready? baca bismillah before mula...biar senang sket masuk kepala hotak korang tu nnt....beheheh...

1. Budget

ehem ehem...ini paling penting.."ukur majlis didalam buku account" haha jgn majlis nak gah tp duit sehengget dua je...lebih afdal pakaila duit sdn bhd..bg yg lelaki duit hantaran tu kumpul la yer..ok tips senang je...bukak account nama bersama or 1 account...masukkan budget yg akan digunakan dlm account tu...kalau kata lah ada RM20k...ha bila nak membayar n nak gunakan dr account ini saja..senang korang nak monitor brapa budget yg dah digunakan dan tinggal...and makesure ada duit contigency....mana tahu kot kot mak handam lari ke...org buat pelamin tetiba lesap ke...dah xpasal kene hire org lain kan...lebih terasa indah bila duit tu duit sendiri...memangla mak ayah akan topup selalunya haha apa kata cakap kat mak ayah sponsor honeymoon jela dgn duit nk topup tu...anggap hadiah kawin....jgn bebankan sangat mak ayah tu...selama hidup nk menangung korg smp besar pun mak ayah jugak eish!

2. Jemputan
set kan brapa ramai jumlah jemputan yg nak dijemput...bab ni kene discuss dengan mak ayah..sedara mara...jgn syok sendiri...sebab bab menjemput ni kdg kdg keluarga bau bau bacang jeruk mak bee pon boleh sentap kalau terlupa dijemput!based on this kita boleh tahu brapa byk kad nk tempah..makanan minuman...brapa besar dewan yg kita nk sewa...canopy and goodies...takdelah nnt itu tak cukup ini tak cukup...konon konon terlebih meriah org ramai...walhal tempat terlalu kecik..or khemah tak cukup!paling xbest makanan terlebih byk or terkurang..mmg itu rezeki Allah dah tetapkan tp kita perlu berusaha untuk merancang untuk menjadikannya lebih baik :) so makesure BERBINCANG dengan keluarga..dan buat senarai..contohnya....
Keluarga Belah Ayah
Keluarga Belah Mak
Keluarga Jauh
Keluarga bau bau bacang
Kawan-kawan Mengaji
Kawan-Kawan Sekolah Rendah
Kawan-kawan Uitm
dan sebagainya....senaraikan!


3. Kad Kawin

Senarai Jemputan dan dilistdown or dah di agak-agak..maka senanglah nak tempah kad...but makesure bare in mind...1 kad biasanya mewakili 1 KELUARGA...contoh "En.Abidin & Isteri" biasanya diorg akan bawak anak-anak pinak la... kalau jemputan anggaran 500org..maka kad yang perlu ditempah hanya 250pcs!"ehh apehal jemputan 500org kad 250 je..mcm xbetul je?" betul la..apa yg tak bedul?kan dah cakap 1 kad 1 KELUARGA...kalau anggaran 1000org tetamu maka kad 500pcs cukup!jangan anggaran tetamu 1000org kad jemputan pun 1000pcs...atas alasan takut org tak dtg...but what if 1000 kad yg dah diedarkan tu tetiba dtg semua? tak haru jumlah jemputan jd double sebab masing2 bawak bini dan anak2....ha gasak!tepuk dahi abah dengan mak kau nnt dik oi! sekali lagi senarai jemputan wajib berbincang betul2....dan tempahan kad elokla 4bulan dari tarikh nak bersanding tu...bukan apa...tempah awal boleh dapat murah sikit..org kedai tak rushing..end product akan lebih berkualiti sebab diorg ada byk masa nk design n tgk salah mana2 ke..lg pun siap awal bagus sebab nk tulis satu-satu nama kat kad pun jenuh tauuu...nak pos lagi...nk g menjemput kene plak anta kad by hand...kenelah manis muka sket menjemput...itu pun kene arrange dgn byk org dan semua ni makan masa ok...kejap org ni ada..kejap org ni takda...kalau lastminute baru nk menjemput sesilap kad korg tempah tu ada yg xsempat hantar!seriousss membazir!and nk murah n cantik pegi bandung or jakarta...mmg murah and berbaloi...kad yg sama kat sini rm10 sekeping..kat sana rm5 boleh dpt dah...3 hari siap..makesure hari 1st dah pegi cari..sila google tmpt tempahan and sesiap bawak peta pandu arah majlis...jgn kat sana baru thegeh2 nk google maps segala tok nenek...buang masa!and satu lagi tips kene ehem ehem...masa nak balik tu siapkan satu beg luggage kosong yg boleh muat letak kad kawin tu..then sumpah la selipar ke..kain baju bajan ke toiletries ke apa dlm luggage yg sama tu....hehehehehehehehe.....kalau tak sama je mcm tempah kat malaysia...but sometimes if u r lucky diorg tak check pun.... :)

4. Booking Dewan / Canopy

dah tau jumlah jemputan akan menyenangkan korang tau dewan mana or brapa byk canopy nak tempah...bab dewan ni i share awal awal tips....sila booking 2thn or setahun sebelum tarikh perkahwinan...sebab dewan xbanyak...kalau last choice dah xde sgt dewan sewa jela canopy...harga lebih kurang jugak...tp tula jenuh la berpaneihhhh.....jadi booking setahun or dua tahun lebih awal...bg yg belum ada calon jgn gundah gulana...korg booking inadvance 3thn awal ke pun boleh...if setahun lg masa tarikh booking korg belum juga dpt calon boleh la iklan kan kat dlm fb..kot ada sesiapa nak replace booking korang tu....ok? :)

5. Booking Catering

Before booking pegi la baut foods testing dulu...but kalau korang booking dewan, biasanya certain dewa diorg ada panel catering sendiri...diorg akan bg list panel tu and korg kena call...pegi mintak utk buat food testing dulu...jgn hentam kromo...kalau xde panel then best way is pegi la rajin survey Pesta Pengantin mana mana....biasanya mmg ada caterer yg ada buat foods testing kat sana...so pegilah ngap je..but makesure perut berisi tau..sebab bila perut kosong krukk kruukk ni kau ngap selipar pun rasa cake butter! T_T

6. Tempah Baju Perngantin / Keluarga / Bridesmaid

Ok sila tempah baju pengantin dalam 6 bulan sebelum majlis...biar detailed smua cantik kemas bila siap..jgn risau tetiba korg tergemuk or terkurus ke before majlis..sebab Baju yg dah ditempah kita akan dipanggil utk fitting dulu..normally 3x fitting...and makesure uolls CAKAP apa yg xpuashati dgn baju tu..mana selesa mana xselesa..jgn Hadap n simpan dlm hati..ni majlis kita..kita bayar bukan dpt baju free!and makesure baju tu selesa..nak bersanding n kene jalan...duduk...posing segala kaedah...lawa tp seksa bikin apa..nk nampak kurus semata g suruh designer buat keketat...sat lg hang pitam atas pelamin buat heboh org ja ceq oi!masa test baju tu try jalan dgn heels..try duduk...try pusing...try jela buat aksi2 yg sepatutnya...jgn tgk cermin dah cantik...ok dah!...kau gila?..skali masa sanding nah nk duduk atas krosi tak boleh...padan muka......kalau yg sewa baju tu sila tgk bebetul baju tu ada tertetas ke...koyak ke..zip tah hapa hapa ke..sebab baju bila dah disauk byk kali oleh byk badan haup jadinya lunyai dik!check bebetul ok!and if ada duit lebih...pegila jakarta or bandung...beli kain kat sana and tempah sana pon boleh..or tempah kat malaysia pun boleh je...tp kalau jakarta n bandung mmg puashati la harga dia....boleh borong sepapan or segulung terus utk bridesmaid and family ke....murah mmg murah bebetul la!

7. Booking Mak Andam / Makeup RETIS sgt!
Haaaa...ini satu hal besar ni...bukan nak takutkan bakal pengantin...tp ini pilihan kene bagus...jgn korg nak berjimat cermat sgt amik yg ado ado je...kang dia makeup korg yg ado-ado...elok elok ado muko...jd muko cam itik kang....elok elok umo 25thn...lepas makeup dah mcm 40thn....sebab apa?..sebab kederk..u know kederk?...kedekut!tak salah lebihkan sikit budget kat makeup artis....sebab 1x je dlm hidup nak cantik...and dalam album gambar ko bersanding tu 1x je boleh snap...jd sila survey makeup artis...xtau nak servey?tuh bukak instagram..berlambak ada...carik je #muamalaysia ke... #muakl ke...or kalau xjumpa jugak pegi follow ig retis2 pompuan...kt gmbr diorg biasanya ada tagged makeup by siapa-siapa...nk click folow kt profile org tu..tgk hasil dia...tgk no hp dia...call...tanya TEST MAKEUP brapa kak?...then date dot dot free ke?..brapa rm budget nikah sanding segala...paling penting TEST MAKEUP dulu...jgn tgk gmbr diorg upload cantik...korg budget akan cantik gak kat muka korg nnt..helo kot org tu idung mancung terletak ke mmg makeup camna pun cantikla...haha jgn amik mudah....btw test makeup pun kene bayar yer...jgn igt free..cantik muka?..kesian MUA tu nnt...dah tonyoh beria muka korg..alih2 korg igt free...ewahhh...ni hakak bg tau awal2...Test makeup BERBAYAR...tp idorkla semahal korg nk makeup for real nikah sanding tu nnt ok?...relax...ape pun tanya nicely...MUA pun cari makan juga dik...nk murah mh pm hakak terus...haha...lama dah tak menconteng muka org ni..sejak bz manjang dgn anak-anak...kalau amik pun sorang dua je boleh la...byk2 tak terkejor den aih! :D oh jgn lupa tanya :
- test makeup brapa harga
- date yg kita nak tu available tak
- brapa rm utk nikah / sanding / tunang / berinai (ikutla majlis apa korg nak)
- duit minyak termasuk or tak
- stay smp habis majlis or smp photoshoot or tak (sebab ada MUA yg tak tunggu harga lain..yg tunggu harga lain..tnya bebetul)
- makeup brand apa (sebab certain charge mahal tp makeup cap ayam hehe)
- harga skali dgn lilit tudung tak? buat rambut tak utk yg free hair? ada xcessories ke tak..

8. Booking Camera Man
 Ni senang sket...pegi la jenjajalan kat Pesta Pengantin...ada banyak...boleh tgk terus hasil photog yg ada...and biasanya diorg pakej...brapa album...album jenis apa...brapa muka surat...brapa gmbr edit...cd..brapa printed...dan sebagainya...and makesure spend lebih sket kt photog pon tak pa la..sekali seumur hidup nk jadikan kenangan...nk frame kan..nak buh dlm album...kalau kederk sgt pakai hp lantak kau org la labu...atleast makeup sebeban snap guna hp jd selori makeup tu baru padan...atleast kalau tangan pakar barang pakar then insyaallah makeup sebeban boleh btukar jd siti norhalijah tetiba kannnn...matilanak!

9. Booking Pelamin / Makan Beradap

ok yg ni mmg bykkk nau nau kes...dlm gmbr tunjuk lain...pelamin siap dpt lain kahkahkah...susah nak agak benda ni...tp carilah yg trusted...yg dah banyak buat pelamin...buat research dulu pasal company dia...jgn sambil lewa asal murah haa korg sapu....kang beriya nk yg berpapan papan....skali end product dapat kandang ayam...tak ke haru...makesure research company dia dulu...xtau nak research mcmmana? alahai...blog saya awak boleh baca means anda tidak la buta it sangat!hehe..pegi google...type nama company tu...and add on sket search engine contoh kedai andaman mail...search "kedai andaman mail review" or "kedai andaman mail ulasan" or nk boleh search under images...click gambar yg keluar and biasanya ada url address kat situ pegilah tengok..biasanya blogger akan ada buat review.....kot dah semacam je...jgn amik..berlambak lagi ada...lg satu nak pesan...kalau terjadi la kes mcm dlm media yg mintak lain dapat lain..or dlm gambar lain..hasil siap bebetul lain or 90% lain...balance JANGAN BAYAR...korg tak payah redha sgt la....kejadah gambar lain hasil lain...nasib baik masa i kawin mintak itu dpt sejibik2 and lg lawa dari gambar...kebetulan mmg musim bunga time tu...so mmg fresh flower sepenuh2 pelamin tu la gamaknya...gebu gebas...siap sedara mara smua berebut kaut bawak balik hias meja makan segala...haha betul la..dah kita bayar...amikla kann!haha batak nau kan ktrg ni! :p nasib dia xbg bunga dah layu....haha kalau tak mmg masuk berita bakal pengantin menghempuk tokey pelamin sebab pelamin angannya musnah! hahahaha hawau!

10. Survey Goodies tetamu dan kids
Jemputan dan tahu..budget dah tahu...maka senang keje korg...boleh beli ikut kemampuan POKET korang....makesure survey dulu...kebanyakkan majlis yg i buat i akan beli kat Nilai 3...mmg ada org kata sana murah..ada juga yg kata mahal...but utk i majlis i handle majority tetamu 1000 plus kad...and yg paling banyak 2000pcs kad jemputan....so...ermmmm...sooooo.....bila pegi Nilai 3 boleh dpt harga borong terus...if beli dkt jalan TAR ke Semuahouse ke stock sikit...and i need to order plak lg...aduh buang masa la...kalau kat Nilai3 kita terus beli and if kereta xmuat diorg ada sediakan lori penghantaran...ada charge yg dikenakan if rumah pengantin terlalu jauh...and diingatkan disini nak murah mmg boleh DIY itu kalau tetamu tak banyak...kalau kene mcm i ni semua 1k above mmg mengigil tangan ahli keluarga ko nk mengulit DIY goodies tu smua...T_T.. and makesure benda yg korg beli tu masuk dek akal...contoh kalau rumah pengantin dan dewan jauh elakkan beli brg2 KACA...mcm abg i aritu, mama beli bekas kaca kuih tu...sebijik rm3.50 cantik mmg cantik..kita masukkan dlm plastic box yg jernih tu siap bertangkai...but dari shah alam kami bawak ke Dewan Ampang Hilir tu...ada yg pecah pecah....jadi alahai...nanessss hakak tau!dahla lepas dah masuk dlm kotak jernih tu dia jadi besar gabak...makan ruang betul..smp 4x trip masuk dalam alphard.....bayangkan..... T____T jadi dr situ i blajar dari kesilapan...Majlis2 lain i dah tau jgn buat keje bodoh lagi lepasni!perght....
And makesure if uolls nak bg goodies yg lain utk ahli keluarga belah lelaki/perempuan boleh mmg boleh...tp kene ada seorang yg korg assigned utk jaga benda alah tu..supaya jgn nnt dah kalut2 smp terlupa nak bg!ada majlis yg i handle aritu kami letak terus kat Kerusi Meja yg dah direserved kan utk Pengantin Perempuan...tp kami letak satu family members utk monitor and jaga kawasan tu..supaya tidak kehilangan!dan utk kids sgt senang...pegi jela beli gula2 kedai borong...but makesure beli yg bertutup abis..jgn beli gula gula pusing terbukak...sebab nnt senang masuk semut...and jgn beli yg based on coklat...nnt cair...dah mcm xsenonoh budak2 bukak "eiii coklat ni dah rosak geli" but xtually coklat tu dah xde ghuper sebab cair...boleh je makan bukan rosak...but kids will always be a kids...mana dia tahu kan...if tetamu 1000org...buat goodies utk kids dlm 300pcs or 200pcs...itu pun kdg cukup kadang tak cukup...but most of the time mmg tak cukup!sebab ada juga mak bapak budak mintak sama! haihhhh...redho jela..anggap semua tu satu sedekah amal jariah...hehehe..jgn stress nnt cepat tua!

11. Booking Inai

Inai? kenapa kene booking?...yerla pesen skang kan nak melukis lukis seboleh2 haa kau smp lengan!yg kaki sampai kepala lutut kau!haha matilanak!pegi survey harga...lain length lain harga...jgnla korg pegi bedal seminggu sebelum menikah pi pakai inai plak..kejadah la plak kan...pakai inai malam sebelum nikah...and sometimes nikah minggu ni...sanding minggu depan...by the time sanding inai dah xbrapa nak merah...jgn risau boleh topup...ada harga utk topup inai...cari lah bebetul...nak cepat and murah boleh pegi merayap kt Klang...or KL Jalan TAR tu mmg berlambak2...cantik tak cantik jek...cam hakak dulu dia buat kat kedai...rm250 pakej inai...kaki tangan dgn abg bulu skali...siap jari abg bulu dia ukir sikit bg stylo...abg bulu mmg mgada2....tp inai hakak smp ke ketiak bawah sikit dr siku hehehe....kaki pun bawah sket dr lutut...mmg cantik and tahan lama...tp no dia dah hilang la mana ltk tah....

12. Booking DJ/sound system
Yang ni paling senang....kahkahkahkah...sebab ramai nau DJ jadian yg ada..korg pilih jela...asalkan korg sound sesiap DJ tu...mcm hakak sound "bang ni majlis kawin tau bang...bukan majlis pelamin anganku musnah..so jgn pasang lagu mendayu2 org putus cinta...kang dgn abg saya putuskan kepala lutut kang...sila pasang lagu rancak dan gembira sket ya..." haha...yer...hakak mmg garang...tp agak-agaknya...hakak g majlis kawin kwn byk kali...pasang lagu hotak kau berjambul...lagu "Mengapa" by niki astria la...lagu "Puspa" la...lagu "kekasih Gelapku la" tu belum lg akak kasi list lagu rock kapak jiwang leleh diorg pasang...heih paneih hati den...kot ya pon pasang lagu joget ke...zapin ke hakak boleh trima lagi....aduh...paling latest aritu majlis kawin kawan hakak...DJ pasang lagu "BILA TIBA" by Ungu...hakak minat ungu danlagu tu sama dik...tp abg DJ tak beragak...lagu tu pasal mati kot...engkau dah kenapa?..ni bukan majlis kenduri arwah....T__T rasa nak dush je!kalau boleh bg la list or cd or thumbdrive lagu2 yg korg suka...tp INGAT...pilihan tu JANGAN LAGU PUTUS CINTA dan LAGU MAT SALLEH yg merepek2...clubbing la shuffle bagai kpop bagai...mau kene hentak dgn bapak korang nnt DJ tu plak...walhal korg yg punya onar!lg satu nak hakak ingatkan kat sini...sila bg kad kawin kat DJ and ajar DJ tu cara nak sebut nama mak bapak korang dan nama pengantin!penah skali adik hakak kawin..nama lain dia sebut smp 3x aku kene betulkan...haih...nak nak nama budak2 skang kemain advanced...DANIELLA kang DJ sebut DINELA la..DINLELA la apela...kang tetamu igt diorg salah majlis!please take note ok...bgtau majlis start pukul brapa..and habis pukul brapa...kot amik karaoke bgtau pukul brapa smp pukul brapa dan lagu apa je boleh nyanyi...kdg2 tetamu ni syok sendiri...pilih lagu mcm hakak cakap la putus cinta sedih menyedih...bongok nau..pastu dangdut yg tah hapa-hapa....kalau korg amik karaoke tu jaga jaga lah telinga ya.....ramai yg suara mcm katak puru yg bakal menyanyi...ada baiknya xpayah amik karaoke tu.......kot dpt kwn yg suara sedap merdu lemak berkrim xpelah gak! and if korg xde amik khidmat kompang, boleh la mtk DJ pasang lagu kompang yg dah direkod...biasanya DJ ada benda tu...bgtau aturcara majlis korg k...bila nak pasang...bila nak baca doa...bila nak pengantin masuk nk jalan...aturcara nnt hakak cite lain ye....kang jadi novel kang!and ingatkan Dj bila sesi bergambar...merenjis...nak panggil ahli keluarga...

13. Booking Photo Booths / Candy Buffet

kalau ada budget lebih boleh buat....kalau takde xpayahla...cukup Pelamin sebagai backdrop korg...mcm photobooths actually boleh tempah canvas sendiri...then pasang sisi hujung corner dewan ke pun boleh...barang2 merepek props tu boleh DIY...nnt hakak ajar lain jugak...and candy buffet...ermmmm benda ni paling senang dlm hidup....nk order boleh nk DIY pun boleh..nak order sila tempah awal and brapa budget yg korg nk...biasanya jemputan 1000 kita akan order utk 500org or 350 org punya portion...and kalau ada coklat fountains tu biasanya akan jd messy...and hakak xbrapa galakkan sebab risau kalau ada batang cucuk buah tu..budak budak makan terlari lari takut jd tragedi berdarah plak...bab ni mmg akak concern lebih...kita nk elakkan peristiwa air mata plak di majlis kebahagiaan kita ok?..but kalau nak boleh je...tawakal jela...and bare in mind...candy buffet mmg akan jadi benda yg LESAP paling awal..paling laku hehehe....ok kalau nk DIY jimat sket...korg p korek mangkuk ke pasu mak korg kat dapur ke rak tv tu ke...guna je....then alas meja cari kain langsir mak korg yg cantik2...or boleh je beli kat nagoya yg murah2 dua meter cukup dah...below rm10...then gula gula beli kat kedai borong...simple yet sweet...saja suka suka... :)

14. Tempah Hantaran or DIY

Hantaran....ermmmm ni songeh dia lain sket...sebab ada org suka tempah....ada org suka buat sendiri...kalau songeh tu kalau buat sendiri...kalau korg yakin tangan korg ada seni go ahead...beli la barang2...and buatlah sendiri...makesure dulang no 1-7 tu sama yer...bukan dulang no 1 gini..no 2 jd gitu...smp no 7 jadi haup sudahnya...haha...hakak senang je...hakak buat dulang no 1...dulang yg ke belas tu hakak bg kawan hakak yg mmg berseni buat...bayar dia upah buruh kasar jela...hehuhehu...kawin baik kan...apelah sgt nk bkira...barang lain akak beli sesiap la...dia tinggal menjadikannya nyata mcm dulang no 1 yg hakak buat...tp masa abg hakak kawin ktrg g beli yg dah siap kat kedai alat jahitan tu je...senang....dah siap dah tinggal pilih...kalau dulang tak cukup dan dan tu dia buat and tambah...range harga ikut keSARATAN and bahan yg digunakan kat dulang tersebut....adik hakak kawin lg best....ktrg sewa jelaaaaa yg dah siap kt butik pengantin...sebab dia nak yg bercermin glass glass la bagai....mampus pecah kalau hakak yg buat...haha....kalau nak tempah makesure 3bulan awal...kalau nak beli pun 2bulan awal...or sebulan awal...kalau nak buat baik 8bulan awal ye cik kak cik dik...sebab korg punya mood bukannya 24jam boleh ada nk mengulit benda alah tu....haha....and makesure dulang2 ni smua jgn diletak isinya awal2....ltk sehari sebelum nk digunakan dan SIMPAN DIBILIK yg berkunci....takut hilang!lepas nikah makesure simpan terus dlm bilik bkunci....org skang kemain tangan bermeter panjang!duit mas kawin pun kadang lesap....jd hati-hati ya!....

15. Kereta Pengantin

heheheheheeh bab ni hakak gelak dulu la......bukan apa....kang kata ikut budaya barat la apelah....kalau dihias hias...well...up to korg sbenarnya...and kalau guna kreta pengantin makesure basuh malam sebelum....and makesure ada driver sorang yg boleh tolong korang....and kalau nak hias tu hias sendiri je boleh...beli kain net and bear or bunga sket je...or xyah pun takpe cukup kain net...cara nnt hakak ajar later...or kalau nak cepat bukak youtube...mmg senang kaw kaw punya....hakak bukan nak cakap apa...lamboghini pun akak ikat deco sendiri dik....nampak tak senang tak senangnya nak buat?...mintakla kakak kakak spupu ke abg2 spupu ke tolong....tunjukkan diorg youtube tu...nnt diorg follow la...jgn kau humban kain net tu kat diorg dgn kreta je...harapan mengunung siap dan cantik...phuih...hahahaha....

16. Pasukan Kompang & Silat

haaaaaa ni org selalu lalai...org selalu tak prasan suka last minute...bukan senang nak dapat pasukan kompang tau dik...akak ada contact org kompang yang mmg best!bagus meletop kebabooommmmm!2x hakak dah guna diorg...n mmg best la..puashati...diorg bukan bawak kompang je...mcm mcm benda diorg bawak...silat kemain bersilat dik...seronok tengok...nah akak blanja no dia... 0123624140 IRWAN KOMPANG budak budak kompang ampang...cakap nombor dpt dr hakak tinggi gila lawa kurus  yg buat wedding kt adik dia kat menara kl tu....gerenti dia ingat... :p diorg start kebung kebung je naik bulu roma hakak....sebab perght bungi dia...dgn lagu diorg...eh susah la nak describes... hakak pun dulu dpt dari pakcik google la...hehe tp 2x guna servis diorg mmg baguih!

17. BUNGA MANGA, BUNGA PENANGGAH,BUNGA PAHA dan BUNGA TANGAN
haaa bab ni ramai xperasan dan kompius ape kejadah nama smua adik bradik bunga kan? meh akak kasi HAJAR sket...Bunga Manga kene ada ya...alah yg kita pegang kiri kanan pengantin...masa pengantin sampai tu...hakak mmg semua wedding buat sendiri siap letak bunga bagai la..rajin bebeno..but i tell u what..kalau xlarat menggentel jangan buat gila nk beli n nk jimat g beli yg kene gentel sendiri...beli yg dah siap je senang...akak suka buat sendiri sebab akak suka yg panjang2...liuk lentur lebat2...baru nampak wooooww...hakak ghajin xpe dik...haha ni contoh bunga manga...

BUNGA MANGA
gambar ehsan gugel je..akak ltk mana gmbr akak buat sendiri tah..nnt hakak carik..

 Ok yang kat bawah ni Bunga Penanggah...dulu-dulu masa kecik ooiihhh syok ouhh kalau dapat benda ni...bangga pakai kat baju uolls...sanggup la walaupon tukang bagi telur je...haha...tp org skang dah moden...benda ni dilupakan...sebaliknya buat button badges :mak pengantin bapak pengantin...dah mcm nametag sekolah dah.... T____T

BUNGA PENANGGAH

Ok yang ni pulak bab yg disukai oleh Mak mak...korg jgn terlupa benda ni...mmg mak mak korg akan hamun...tp biasanya bab Bunga Paha ni mmg mak mak no 1...and makcik makcik suka kalau nak sponsor uolls....haha beli kat nilai 3 ada...masjid india ada...budget?lg cantik lg mahal...ni korang kene buat 2 set tau...satu kiri satu kanan bebetul tepi kerus penganti tu ha...org dah merenjis kasi la...kdg skang dah xde renjis renjis dipilis...xpe jgn risau membazir...biasanya kalau xde renjis2 kita tetap akan bagi pada ahli keluarga terdekat dan special....kalau uolls nak tahu makcik makcik mmg suka bab buat collection bunga paha ni hahaha...

BUNGA PAHA

Ok now Bunga Tangan ini kalau boleh wajib ada...sebab bila time jalan tu kang kosong jela tangan tu...dah mcm patung cendana korg berjalan kang...ada byk jenis...fresh flowers la..kristal la...plastik la...depends on budget korg...kalau mcm gambar kat bawah ni mmg wow wooooww weee rege dia...kahakhakah....
BUNGA TANGAN

ok cite bunga belum habis lagi...xtually ada lg satu bunga...bunga utk flower girl tu ha...kalau korg ada anak buah pakat pakat la suruh jadi flower girl...tp kene ready utk tanggung risiko la...kang dpt degil kesana sini kang...dapat yg cemeh melalak plak kang...jd korg yg kenal anak buah masing or sepupu sepapat masing2 ikut la...siapkan bakul kecil dan petals or bunga rampai...and flower head...DIY jela..senang....heheheheh


18. KALAU ADA DUIT LEBIH


- boleh panggil penari cilik kanak-kanak....or penari besar2...hakak dulu budak2 kecik2...payment range dari rm600-2000 and above...depends berapa lagu and jauh mana tempat kawin korg...boleh buat utk opening or lepas bacaan doa..or lepas renjis2 dipilis or paling senang masa pengantin tengah makan beradap...ni mmg meriahkan suasanya..tidaklah nampak kosong... :)


- boleh tempah guest book or guest tree or nk jimat DIY je...xsusah mana...xperlu creative mana pun...buku dah siap beli kat bookstore mana mana..then cover depan dia jela korang tempel2... :)

okla so far banyak dah ni akak bg tips...ni bukan bg tips ni dah kira mengajar dari A smp Z dah ni haha..ape pun amal jariah FREE CONSULTATION utk pasangan yang nk mendirikan masjid...

sekian....harap ada info berguna utk korg cekau dr tips akak ni eh...kalau nak kan khidmat Wedding Planner Hakak boleh la roger hakak hek...hehehehhe sempat kan :P









Pakej Pulau Perhentian Murah Raya Cina 2016


Pakej termasuk :
-Penginapan 3 hari 2 malam di Rock Garden Chalet (Long Beach) / Amyns Chalet (Coral Beach)
-Speed boat pergi dan balik (Jetty Kuala Besut ke Pulau Perhentian dan Pulau Perhentian balik ke Jetty Kuala Besut)
-Snorkeling trip ke 5 point (Shark point, Turtle point, Light House, Air Berani, Coral reef dan lain lain bergantung pada keadaan air laut)
-Peralatan Snorkeling (Mask & Life Jacket)
- PERCUMA trip ke Pulau Nelayan (boleh makan tengahari disini..terdapat banyak gerai makan)

Booking Secepat mungkin!!!
Whats Apps 01114345771/72