Owh Dydiana

Monday, 30 June 2014

Gulai Lemak Cili Padi Sotong Rebung

assalammualaikum dear readers...

ok tengok tajuk cam dah pelik-pelik je kan..hahaha..saya sendiri pun pelik....yerla rasanya xpernah dibuat orang kawinkan sotong dengan rebung jadi gulai...slalu daging
salai ke...perut ke...kalini hah amek...sotong rebung..hentamla..janji sedap boleh dibaham....
meh nak share kan resepi sket...

paling simple..paling senang...5 minit siap..

Gulai Lemak cili padi Sotong campur rebung

- Sotong 4ekor (size sederhana)
- Santan 1 cawan (saya buh 1 1/2 cawan sebab suka pekat-pekat hehe)
- Cili Padi Kampung ikut tahap kepedasan anda tahan..(bandar pun boleh cuma xbrapa pedas n rasa kurang kick la)
- Rebung
- serai sebatang (tumbuk)
- Kunyit hidup (sebesar ibu jari)
- asam keping (setengah ibu jari - jgn byk kang masam..tujuan ltk utk hilangkan hanyir sotong)
- garam

cara-cara
1.Siang dan basuh sotong/rebung..potong kecil (xnak potong pon boleh)
2. kunyit yg dibuang kulit, cilipadi, santan - masukkan dalam blender and blend..(nak lebih sedap tumbuk cilipadi dgn kunyit dan sedikit garam kasar)
3. masukkan bahan yg dah diblender tu dlm periuk..masukkan serai,asam keping dan rebung..ltk pada api dapur yg kecil (supaya xpecah santan nnt xsedap!)
4. agak mendidih sket gulai tu masukkan sotong yg dah di tos airnya..then kacau selalu..supaya xpecah minyak...
5. agak-agak sotong dah melengkung masak tu boleh tutup api dan taburkan garam secukup rasa..
SIAP! :D
tu yg belah kiri skali tu gulai sotong rebung saya! pekat likat melekat! hahahaha :D selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment